אנו שומעים לא אחת על מעשי נוכלות ובהם חברות מפוקפקות מספקות הלוואות, גובות דמי פתיחת תיק בסכומים אסטרונומיים וכך לפתע נעלמות כאילו ובלעה אותן האדמה. אך מנגד, גם חברות המספקות הלוואות כחוק ואשר מקפידות וכפופות לכל הנהלים הנדרשים, מוצאות עצמן לעתים בצד השני של המתרס, וזאת כאשר החייבים נעלמים מתחת לרדאר.

 

החייב נעלם עם הכסף

אל תטעו, מרבית האוכלוסייה שומרת חוק, ורואה בפירעון ההלוואה כחלק מחובותיה המקובלים. באם לא תשולם הצוואה, אז הרי שיינקטו צעדי הוצאה לפועל וזאת במסגרת חוקי מדינת ישראל.

אך לצד זאת, ישנה תופעה שאם בעבר נחשבה לשולית, אז הרי שכיום היא מעוררת דאגה בקרב חברות רבות המספקות שירותי הלוואות – החייבים פשוט נעלמים, אינם משיבים את הכסף שלוו ואינם מאותרים על-ידי גוף ההוצאה לפועל.

 

מה ניתן לעשות במקרים שכאלו?

הפסיכולוגיה העומדת מאחורי חייב הנעלם עם הכסף היא תחושת פניקה שלעתים ניתן להגדירה תחת אינסטינקט הילחם או ברח. אנשים החשים תחת איום, גם אם איננו ממשי, עלולים למצוא עצמם במנוסה לאורך פרק זמן מסוים.

על כן, במרבית הפעמים בהם החייב נעלם, מוטב להמתין מעט עד יתעשת וישוב ליצור קשר ולהשיב את חובותיו או לחילופין להסדירם תחת הסכם אחר.

ועם זאת, כאשר החייב נעלם עם הכספים לאורך פרק זמן ארוך, מוטב לפנות במהרה לגורמי אכיפת החוק אשר יבחנו את הנושא. למרבה הצער, בחלק ניכר מן המקרים, גורמי האכיפה הרשמיים אינם ששים לשנע משאבים לצורך חקירות מסוג זה. באם כחברת הלוואות נתקלתם בסוגיה זו, הרי שמוטב לפנות למשרד חקירות המתמחה באיתור חייבים בשילוב חקירה כלכלית לאיתור עקבותיהם של החייבים הנעלמים.

 

חקירה כלכלית לצורך בדיקת יכולת החזר

תוהים לגבי השימוש בחוקרים פרטיים? נשמע כמו צעד קיצוני? ישנם מקרי קיצון בהם חייבים יוצרים מצג שווא כי אינם מסוגלים להשיב את חובותיהם וזאת כדי להגיע להסדרים מקלים. למעשה ישנם שני פרמטרים מרכזיים שלוקחים חלק בחקירה: הראשון הוא איתור החייב, והשני הוא ביצוע מעקב ומיפוי יכולותיו הכלכליות לרבות נכסיו והונו האישי.

יצוין כי מקרים אלו מתרחשים אך ורק במקרי קיצון בהם תמו כל הכלים הפרקטיים העומדים לרשות החברה הלווה. כלים שכאלו אינם זוכים לשימוש אך ורק על-ידי חברות הלוואה פרטיות, וגם גופים פיננסיים לרבות הבנקים עושים שימוש בחקירות פרטיות לצורך בדיקת אמיתות טענות החייב.

 

איסוף חומרי חקירה וגיבוש ראיות

במקרים בהם החייב מתחמק מנושיו, הרי שניתן לגבש את חומרי החקירה לכדי ראיות לצורך נקיטת צעדים משפטיים. יצוין כי איתור חייבים וביצוע המעקבים, יכולים להתבצע אך ורק על-ידי חוקרים פרטיים, וזאת לאור העבודה שאזרח מן השורה המבצע מעקב, למעשה מסתכן בעבירת הטרדה.

יצוין כי שימוש בחוקר פרטי הינו מוצא אחרון, וקודם כל יש לפנות בנידון לרשויות אכיפת החוק.